Bu hafta, Atenna'nın hazırladığı haftalık Düşünce Özgürlüğü Bülteni'nde Ragıp Zarakolu'ndan KCK'ya pek çok özgürlük ihlali yer alıyor:
Maaş aldığın kurumu eleştiremezsin!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Komisyonu’nun, İstanbul Şehir Tiyatroları yönetimini belediye bürokratlarına devretme kararını protesto eden tiyatro sanatçıları, Harbiye’deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde toplanarak sokakta sabahladı. Başbakan Erdoğan ise partisinin Gençlik Kolları Büyük Kongresi’nde yaptığı konuşmada sanatçılara tepki gösterdi; İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı tebrik etti. “Hem belediyeden maaşını alacaksın ondan sonra istediğin gibi yönetime de verip veriştireceksin, böyle saçmalık olmaz” ifadelerini kullanan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Tiyatroları özelleştirmeye götürüyorum… buyrun istediğiniz gibi tiyatrolarınızı oynayın” .
“Toplumun vekiller salınsın beklentisi yok”
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu milletvekillerinin durumu konusunda muhalefet partisi grup başkanvekilleriyle yaptığı görüşme sonucunda, "Sorunun siyaset malzemesi yapılmadan 4 parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldığı"nı bildirmişti. Uzlaşılan formüle göre milletvekilleri için 2 yıldan az hapis cezası olan suçlarda tutuklama kararı verilemeyeceği yönünde düzenleme yapılacaktı.
Konu hakkında Zaman gazetesine konuşan Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan ise muhalefetin üzerinde anlaştığı taslakla ilgili, partilerinden olumlu görüş çıkmadan 'uzlaşıldı' denilemeyeceğini söyledi. Akdoğan, “Toplumda tutuklu vekillerin bırakılması yönünde güçlü bir beklenti de yok” ifadelerini kullandı.
Gazeteciler KCK’nin ‘basın komitesi’ymiş
KCK operasyonlarında tutuklanan gazetecilere ilişkin iddianame 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Çoğunluğu değişik kurumlarda muhabirlik yapan 36’sı tutuklu 44 kişinin örgütün basın komitesine üye oldukları iddia ediliyor. Şüpheliler arasında Vatan gazetesi, Dicle Haber Ajansı (DİHA), Özgür Gündem gazetesi, Demokratik Modernite dergisi, Fırat Haber Ajansı (ANF), Etik Ajans, Etkin Haber Ajansı ve Fırat Dağıtım’da çalışan kişiler bulunuyor. İddianamede şüphelilerin özellikle DİHA, Özgür Gündem ve ANF aracılığıyla KCK’nin talimatları doğrultusunda yayın yaptıkları iddia ediliyor. Ayrıca şüphelilerin örgüt tarafından düzenlenen konferanslara iki yılda bir katıldıkları, bu konferanslarda alınan kararları da çalıştıkları yayın organlarında uyguladıkları öne sürülüyor. PKK’nin ana karargâhı konumundaki Kandil’deki kamplardan yönetildiği öne sürülen ‘basın komitesi’nin, örgütle irtibatlı basın kuruluşları ve bir internet sitesinde yayımlanan köşe yazıları aracılığıyla kamuoyunu yanıltmaya çalıştığı da belirtiliyor.
Gülnaz Yıldırım tutuklandı
Mücadele Birliği Dergisi yazı işleri müdürlerinden Gülnaz Yıldırım Yıldız, “basın kanununa muhalefet ve terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından 3 yıl 9 ay hapis ve 40 bin TL para cezasına çarptırıldı. Yıldız, tutuklanarak Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutuklu Kapalı Cezaevine gönderildi. Yıldız’ın avukatı Sevinç Sarıkaya, gizlilik kararı nedeniyle müvekkilinin dosyasının gösterilmediğini belirterek, Yıldız’ın daha önceden kesinleşmiş 6 cezası olduğunu ve bu nedenle tutuklandığını dile getirdi. Dergiden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Devlet, devrimci ve sosyalist basını susturabilmek için yayınları toplatıyor, yasaklıyor, kapatıyor, yazı işleri müdürlerine para cezaları ve hapis cezaları yağdırarak yıldırmaya çalışıyor. Baskıları sonuç vermeyecektir. Yazı işleri müdürümüz Gülnaz (Yıldırım) Yıldız ve tutsak gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır”
Gazeteci örgütleri Dünya Basın Özgürlüğü Günü için konuştu
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Bianet 8 gazeteci örgütüne ifade özgürlüğüne ilişkin sorular sordu. Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), G-9 Platformu, Medya Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP), Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) birbirine paralel cevaplar verdi. Örgütlerin hepsi, gazetecilerin ‘terörist’ olarak suçlanmasına olanak veren Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) değiştirilmesini istedi. Örgütler uzun tutukluluklara olanak veren Özel Görevli Mahkemeler'in (ÖGM) de basın özgürlüğünü engellediği konusunda mutabık kaldı. 3. yargı reformunu da geçici bir çözüm olarak değerlendiren örgütler, pakette gazetecilere yönelik davaların düşürülmesi, verilecek cezaların üç yıl ertelenmesi olumlu görseler de, TMK'daki muğlâk maddelerle ilgili iyileştirmeler içermediğini vurguladılar.
Haberin tamamını okumak için tıklayınız.
Ragıp Zarakolu’na Yayınlama Özgürlüğü Ödülü
Uluslar arası sivil toplum örgütü İnsan Hakları İzleme Komitesi’nin kurucularından, yazar Jeri Laber adına PEN tarafından verilen Jeri Laber Uluslararası Yayınlama Özgürlüğü Ödülü bu yıl Ragıp Zarakolu’na verildi. Zarakolu, konuyla ilgili açıklamasında, “Bu ödülü yalnızca kendi adıma değil, Türkiye’de şu an cezaevinde bulunan tüm yayıncılar, yazarlar ve gazeteciler adına almaktan gurur duyuyorum” dedi.
Devrimci Karargah davasında 8 tahliye
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Devrimci Karargah davası duruşmasında 8 tutuklu sanık tahliye edildi. Bilim ve Gelecek dergisi editörü Osman Baha Okar’ın avukatı Mehmet Kadıoğlu “Müvekkilimin bu sanıklardan bir tanesi ile bile ilişkisi yok. Bu nasıl örgüt? Kod adı yok, silah yok, hücre yok. Delil yok. Mantığınızı kavramaya çalışıyorum. Baha Okar neden hala tutuklu?” diye sordu. Dava kapsamında tutuklu bulunan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın avukatı Refik Ali Uçarcı müvekkilinin yazdığı kitap sebebiyle dosya kapsamına alındığını savundu. RED dergisi yazarı Hakan Soytemiz’in avukatı Sezin Uçar da müvekkilinin görüştüğü iddia edilen diğer sanıkların tahliye edildiğini belirtti. Mahkeme Osman Baha Okar, Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Şeyma Özcan, Gülseren Poyraz, Benay Can, Umur Suyadal, Nejdet Kılıç, İbrahim Turgut ve Semih Aydın’ın tahliyesine, Soytemiz ve Avcı’nın aralarında bulunduğu 18 sanığın ise tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan 16 sanıklı Devrimci Karargah davasının, kendi dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi. Duruşma, 7 Ağustos 2012 günü saat 11:00’e ertelendi.
Duruşma öncesi açıklama yapan Milyonlar Adalet İstiyor grubu üyeleri, 600 gündür tutuklu bulunan tüm arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Açıklamaya Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Cumhuriyet ve Halk Partisi (CHP) Milletvekili Melda Onur, davada tutuksuz yargılanan SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş ve gazeteci Ahmet Şık da destek verdi.
Valilikten 1 Mayıs afişine yasak!
Denizli Valiliği, Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) 1 Mayıs İşçi Bayramı mitingine çağrı için bastırdığı afişin kullanımına “hakaret içerdiği” gerekçesiyle izin vermedi. Afişte “Padişah bozuntusuna bir çift sözümüz var! Bu halk sana boyun eğmez! 1 Mayıs’ta halk meydanlara çıkıyor” sözleri yer alıyor. TKP’liler ‘yasağa’ rağmen afişi şehrin bazı bölgelerine astı.
Galatasaray taraftarlarına yürüyüş yasağı
İstanbul Valiliği şike iddialarının yeterince soruşturulmamasını protesto etmek isteyen Galatasaraylı taraftarlara izin vermedi. Buna rağmen Galatasaraylı taraftarlar Taksim Meydanı’na geldi. Taraftarlar Futbol Federasyonu Başkanı’na yönelik "Yeter, Yıldırım Demirören yeter" sloganları attı. Taksim Meydanı'na yaklaştıkça kalabalık da artarken, Galatasaraylı taraftarların sayısı yaklaşık 5 bine kadar yükseldi.
Bursa’da Kürt işçilere saldırı
ANF’nin haberine göre Bursa'nın Gürsu İlçesi'nde inşaatta çalışan 5 Kürt işçi 20 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Akraba olan işçilerden 4’ü çeşitli yerlerinden hafif yaralanırken, çenesine aldığı darbeler sonucu ön dişleri kırılan Murat Görey ise Bursa Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Saldırı sonrası işçiler ve saldırganlardan 3’er kişi gözaltına alındı. İşçiler İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifadelerinin ardından serbest bırakılırken saldırganlar Bursa Adliyesi'nde savcılığa çıkarıldı. İşçilerden Şervan Görey oto yıkamacının aralarında Kürtçe konuştukları için kendilerine ters baktığını ve “İnşaatta Kürtler çalışıyor” diyerek 20 kişiyi çağırdığını ifade etti. Görey, "20 kişilik grup ellerinde taşlar ve sopalarla bize saldırdı. Biz kendimizi zorla inşaata attık. Kürt olduğumuz için bize saldırdılar" dedi.
Kadına ayrımcılığa tazminat cezası
AK Parti İzmir Bornova Başkanı Hüseyin Özkan, kadın parti üyesine yönelik ayrımcı ifade kullandı, ‘hakaret’ gerekçesiyle tazminata mahkum oldu. Partili Deniz Hazan, İzmir’de 7 ay önce yapılan delege seçimleri sırasında üye listesinde adını göremeyince ilçe başkanı Özkan’a, " Üyeliğim silinmiş. Listede adım yok" diyerek itiraz etmiş; Özkan ise kendisine şöyle karşılık vermişti: "Kadınsan kadınlığını bil. Hakkımda sağda solda konuşma, edepsizlik yapma. Edebinle otur, ayağımın altına alırım".
Hazan’ın şikayeti üzerine ‘hakaret’ suçlamasıyla açılan davada İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi Özkan’ın 1160 lira adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Ancak 5 yıl içinde suç işlememek koşuluyla hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Danıştay’ın 19 Mayıs kararı
Milli Eğitim Bakanlığı 19 Mayıs kutlamalarının Ankara dışında statlarda kutlanmaması, sadece okullar ve öğrencilerle kutlanmasına ilişkin bir genelge yayınlamıştı. Danıştay 10. Daire Başkanlığı, genelge hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı. Haber basına, hükümetle yargı arasında bir sürtüşme olarak yansıdı. Konu hakkında görüşüne başvurduğumuz Avukat Ergin Cinmen ise genelgenin yeterince somut olmaması ve genelgeyle yönetmelik arasında bulunan bir uyumsuzluk sebebiyle bu kararın alındığını, Danıştay’ın hükümetin yetki alanına girmediğini ve idarenin takdir yetkisine müdahale etmediğini söyledi. Cinmen, sorunun yeni bir genelgeyle aşılabileceğini zaten böyle bir çalışmanın da olduğunu ifade etti.
Bu haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları
Sanık: Aysel Tuğluk
Mahkeme ve duruşma tarihi: Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 8 Mayıs 2012, Saat: 09:00
Açıklama: Aysel Tuğluk hakkında hazırlanan iddianamede, 2005 ve 2009 yılları arasında Diyarbakır'daki bazı etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile basında çıkan açıklamaları yer aldı. İddianamede, Tuğluk'un yaptığı 12 ayrı konuşmada suç unsurunun tespit edildiği kaydedildi. Tuğluk'un toplam 70 yıl hapsi isteniyor.
************
Sanık: 1- Süha Sertabiboğlu 2- İrfan Sancı
Mahkeme ve duruşma tarihi: İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 8 Mayıs 2012, Saat: 10:00
Açıklama: İlgili dava 'Yumuşak Makine' kitabının yayıncısı İrfan Sancı ile çevirmeni Süha Sertabiboğlu hakkında kitabın müstehcen içeriği olduğu gerekçesiyle açıldı.
Geçen haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları:
Orhan Miroğlu, Leyla Zana, Tuncer Bakırhan, Selma Irmak ve 30 DTP yöneticisi hakkında kapatma davasının konusu olaylarla ilgili açılan dava Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Milletvekilleri Leyla Zana ve Selma Irmak’ın dosyaları yasama dokunulmazlığı sebebiyle davadan ayrıldı. Duruşma 17 Temmuz 2012, saat 09:50’ye ertelendi.
Yeni yorum gönder